Twitter

Twitter är en så kallad mikroblogg, där man skriver korta inlägg (max 140 tecken) och väljer vilka andras inlägg, på engelska tweets, man vill se. Totalt finns runt 500 miljoner användare, varav drygt 90 000 skriver på svenska (antalet aktiva twittrare är dock lägre). De flesta använder ett påhittat Twitter-namn (det måste vara unikt och gärna kort), men avslöjar oftast sin identitet i sin Twitter-profil. Det du skriver kan ses av alla, om du inte gör särskilda inställningar.

Många som skriver på Twitter (”twittrar” eller ”tweetar”) gör det inom ett särskilt ämne eller i tjänsten, även om vissa håller inläggen personliga. Därför fungerar Twitter bra som informationsflöde om intressanta ämnen. Förutom att skriva och läsa inlägg i allmänhet finns det olika sätt att interagera och diskutera. Till skillnad från Facebook kan man på Twitter följa vem som helst, allt från kompisar och kollegor till Hollywood-kändisar och författare. Twitter har gjort sig känt som en plats där nyheter kommer fram snabbt, eftersom användarna ofta skickar vidare eller ”re-tweetar” intressanta länkar och inlägg till sina följare.

Inläggen på Twitter kan vara:

 • statusuppdateringar ”vad gör jag nu”
 • diskussion & kommentarer med andra twittrare
 • tips om länkar (blogginlägg, artiklar…)
 • kundtjänstfunktion (ex Viasat)

Twitter är gratis att använda och allt som läggs ut är sökbart för vem som helst. Du behöver alltså inte ha ett eget konto för att kunna läsa någons inlägg.

För hjälp med att skapa ett Twitterkonto se delning.nu.

Några tips för att komma igång:

 • Börja med att följa några du känner eller som är i samma bransch och se vilka de följer.
 • Sök efter etiketter eller ”hashtags” som är intressanta, ex #bibliotek eller #paddagogik. Det här är en funktion som vuxit fram genom att folk helt enkelt började märka upp sina inlägg för att det skulle vara enklare att göra sökningar och taggar är nu en viktig del av Twitter.

Uppgifter

Logga in om du har ett konto, annars kan du söka direkt på Twitters söksida.

 1. En del bibliotek finns på twitter, till exempel Sturebibblan eller Kthbiblioteket. Sök upp deras konto och se vad de lagt ut! Titta gärna på Bibblansvarar på twitter, här besvaras både direkta frågor och sådana som bibliotekarierna själva fångar upp i twitterflödet.
 2. Pröva också att söka på hashtagen #bibliotek eller #ssbnu och se om du hittar några inlägg från de senaste dagarna. Skriv gärna själv något biblioteksrelaterat och märk med #ssbnu (taggen vi använder inom SSB för att samla sånt som händer hos oss).

Läs mer

Anna-Stina Takala om ”Meningen med twitter”

Gå vidare till Google+.

6 kommentarer till Twitter

 1. Märta Linnros skriver:

  Om man följer länken ovan till http://www.twitter.com, så kommer man till en sida där det inte finns någon sökfunktion utan endast inloggning och registrering. Jag ville inte registrera mig och hittade till slut en ”öppen” sökfunktion genom att leta under länken ”About” och sedan länken ”voices and information”. Jag tyckte inte det var så tydligt ovan att man skulle leta sig fram, men det kanske är meningen att man ska tänka lite själv också = )

 2. Hanna skriver:

  Så bra att du lyckades hitta fram! Jag ändrar länken ovan till loginsidan, där finns en sökruta.

 3. Anna Lindqvist skriver:

  Tack Märta att du uppmärksammade det! Det är alltid vanskligt att länka till tjänster som hela tiden uppdateras & utvecklas – det som stämde igår behöver inte alls stämma idag :-)

 4. Maria Afzelius skriver:

  Nu har jag skaffat Twitterkonto, men jag tror att man måste öva en hel del för att komma underfund med hur det hela fungerar. Övning ger färdighet. För den som, precis som jag själv, inte har kommit igång så kan det vara lite rörigt. Mao, jag tycker att det är rörigt.

 5. Helena skriver:

  Jag blir alldeles vimmelkantig av allt twittrande twitter! Mycket kvar att lära!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>