Introduktion

Medielandskapet förändras ständigt – hur ska vi hänga med i allt nytt som kommer? I det här avsnittet går vi igenom några sätt att hålla sig uppdaterad utan att dränkas av information. Det finns många bra verktyg som du kan använda för din omvärldsbevakning. Man behöver inte alltid använda sökmotorer för att få fram intressanta länkar och texter, utan sociala medier och RSS-läsare kan hjälpa dig att sortera fram det som är intressant för just dig. Många av dessa verktyg är dessutom gratis och det är några av dem vi granskar närmare på sidorna i det här avsnittet.

Kom igång med sociala medier

Regionbiblioteket har skapat en webbaserad kurs i sociala medier, delning.nu, som är öppen för alla och pågår till och med 2013. Materialet på Delning.nu är bra att använda om du behöver mer hjälp med att komma igång med facebook, twitter och bloggar. Du som redan är bekant med facebook och twitter kan istället titta närmare på avsnitten om Youtube och Flickr. Många bibliotek är aktiva även här och lägger ut instruktionsfilmer, nyförvärv osv.

Läs mer

På intranätet finns Stockholms stads riktlinjer för sociala medier. Hos oss inom SSB ansvarar kommunikationsenheten för bibliotekens sociala mediestrategi. Kontaktperson är Anna Wåglund-Söderström.

Anders Thoresson har skrivit en internetguide för Punkt.se som är en grundläggande liten skrift för den som är intresserad av att komma igång med sociala medier. Guiden är gratis att ladda ner: ”Flöden, kvitter och statusuppdateringar – en guide om omvärldsbevakning på nätet”

Barns medievanor: medierådets webbplats om barn 2-16 år och medier

Brit Stakstons bok ”Gilla! dela engagemang, passion och idéer via sociala medier” finns att låna på alla bibliotek

Gå vidare till sidorna Bloggar och RSS, Facebook och Twitter.

En kommentar till Introduktion

  1. Anna Lindqvist skriver:

    Läs gärna blogginlägget om Brit Stakstons föreläsning som hon höll i oktober http://bloggar.biblioteket.se/mediespranget/?p=1329

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>