Ladda ner talböcker direkt hos Stockholms stadsbibliotek

Som en del av Stockholms stadsbiblioteks satsning på det digitala biblioteket och tillgänglighet är det nu möjligt att ladda ner talböcker direkt från webbplatsen http://biblioteket.stockholm.se Genom sin vanliga inloggning hos biblioteket kan låntagare med några få klick ladda ner en talbok utan att behöva byta webbplats och gränssnitt.

Som registrerad talbokslåntagare på Stockholms stadsbibliotek laddar man ner talböcker i DAISY-format (DAISY ljud eller DAISY text och ljud) till den egna datorn i form av mp3-filer.

Alla låntagare kan provlyssna ett stycke ur boken och är du registrerad och inloggad som talbokslåntagare kan du ladda ner den till din dator.

Stockholms stadsbibliotek har integrerat de bibliografiska talboksposterna med övriga poster i bibliotekssystemet. Detta ger ett enhetligt sökindex för alla poster oavsett format.  De nedladdningsbara talböckerna är sökbara precis som övriga medier och det är möjligt att filtrera fram önskad talbok med hjälp av befintligt sökträd.

I ett gemensamt projekt med TPB har Stockholms stadsbibliotek utvecklat ett tekniskt gränssnitt som gör det möjligt att hämta talböckerna direkt från TPB när låntagaren väljer att ladda ner boken.

Detta är ett första steg i utvecklingen av nedladdningsbara talböcker. Utvecklingen fortsätter och varvas med användningstester. Vid användningstesterna träffar vi våra låntagare som då får testa systemet och chans att ge synpunkter inför framtida utvecklingsinsatser.

/Annica Oreland och Elisabet Fornell

Det här inlägget postades i Digitala talböcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ladda ner talböcker direkt hos Stockholms stadsbibliotek

1. Tomas Söderbäck skriver:

Hur blir det med Daisy Reader appen?

• Elisabet Fornell skriver:

Daisy reader appen som är TPB:s egen kan man använda för att ansluta sig direkt till TPB och deras filer. Då söker man ju direkt i appen och får talböckerna där. Den har vi inget med att göra. Sedan kan man ju ladda ner direkt från TPB, eller direkt från oss. Då får man vanliga filer som man läser i sin vanliga daisyläsare eller motsvarande. Möjligen kommer det i framtiden att komma en egen läsare eller app från oss, men det är rätt mycket längre fram om vi har resurser. Poängen med att ha de digitala talböckerna i vår katalog är att en låntagare ska kunna hitta allt sitt material på ett ställe.

2. Mikael Vannestam skriver:

Om boken ska läsas via iPhone eller Android då, öppnas ljudfilerna då i iTunes och motsvarande spelare i Android?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *