Föreläsning: Mediespaning med Nille Svensson, Åke Nygren och Inga Lundén

Mediesprångets sista föreläsning var en nutids- och framtidsspaning kring läsande, digital utveckling och bibliotek. I filmen nedan pratar Åke Nygren om de trender som syns på den tekniska horisonten och hur det rör bibliotekens verksamhet. Åt vilket håll går utvecklingen inom sociala medier? Är vi trötta på Facebook nu eller kommer den här typen av tjänster att bli ännu mer utbredda? Åke tipsar också om två intressanta böcker i sammanhanget – Framtiden av Eric Schüldt och Jonas Andersson samt Biblioteket av Rasmus Fleischer. Åkes presentation finns här.

Inga Lundéns framtidsspaning om e-boken och e-läsning bygger på intressanta nedslag i samtiden om hur våra användare anpassat sig till den digitala utvecklingen och hur bibliotekens verksamhet bör svara på den utvecklingen. Vilka kanaler använder våra användare för att få lästips? Varför dröjer e-boksboomen i Sverige? Vad händer om biblioteken i framtiden inte får tillgång till e-böckerna utan bara pappersböckerna?

Nille Svensson från Publit pratade om social och digital läsning och hur själva bokläsandet är ett första steg som följs av att vi använder läsupplevelsen när vi interagerar med andra människor på olika sätt. Den klassiska bokcirkeln är ett sätt, en digital bokcirkel och att dela med sig av betyg och synpunkter på nätet ett annat. Men den kanske mest betydande utvecklingen som det digitala läsandet för med sig är att det genererar en ofantlig mängd metadata som kan ge nya möjligheter att hantera läsning och bokförmedling.
Se Nilles föreläsning (beklagar att ljud- och bildkvalitet inte är bättre).

Det här inlägget postades i E-böcker, Föreläsning, Informationssökning på webben, Omvärldsbevakning, Teknik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *