Läget på surfplattefronten

För ungefär en månad sen lanserade Apple sin nya version av sin surfplatta iPad. Namnet blev inte inte iPad 3 som så många trodde utan kort och gott ”the new iPad”. Utseendemässigt ser den precis ut som sin föregångare, iPad 2. Den är lite tjockare bara men det är en så liten skillnad att det knappt syns.

Vad är då nytt med den? Arbetsminnet har uppgraderats till 1 gb från 500 mb. Det gör att det blir bättre prestanda. Den stora nyheten är att iPaden har fått en bättre skärm med högre upplösning, en Retina-skärm.

CC BY-SA 2.0 Author: p_a_h

När vi var på Mediedagarna i Göteborg så hävdade Apple där under ett seminarium att den nya skärmen skulle få fart på e-boksläsandet. Tyvärr så är utbudet av svenska e-böcker i deras iBook-store riktigt uselt (förutom våra fina Myrdal böcker som finns där:) ).

Apple har även lanserat ett verktyg för Mac som heter iBooks Author som gör det väldigt lätt att publicera eböcker för just iBook-store. Men det är ganska snåriga avtal kring just iBooks Author i fall man vill sälja en e-bok som ger Apple ensamrätt på den publicerade e-boken i Author (Apple har backat lite kring avtalet efter kritik). Men det kommer nog tyvärr inte ge mera svenska titlar i iBook-store. Svenska förläggare måste dessutom registrera sig hos det amerikanska skatteverket vilket försvårar det ytterligare. Däremot om du vill lägga ut en e-bok gratis är det väldigt lätt.

Som tur är kan man ju läsa e-böcker som man köpt någon annanstans ifrån eller lånat från biblioteket på iPaden. Så man behöver inte köpa e-böcker från iBook-store.

Konkurrenterna

iPaden har i princip två stora utmanare, dels är det Amazons Kindle Fire med Android som är lite billigare. Den säljer bra i USA. Men det är en stor nackdel med den; som vanligt så har Amazon låst plattan så att du bara kan läsa Amazons egna e-böcker och köra deras appar. Det finns sätt att kringgå låsningen så att du kan installera Bluefire Reader exempelvis så att du kan läsa bibliotekets e-böcker på den.

Den andra är Samsungs Galaxy Tab vilka vi har i våra teknikpaket.  I nuläget så är deras nya version av surfplattan Galaxy Tab 2 försenad men väntas komma i mitten av April med en ny version av Andriod 4.

Problemet med Android är att det inte finns lika många bra appar anpassade för surfplattor vilket har hållt nere försäljningen av Android-plattor. Sen har många av Andriodplattorna väldigt bra prestanda och hårdvara, men vad hjälper det om inte det finns så många roliga program och spel att köra. Men för e-bokläsning funkar det ju bra och Samsungen är inte heller låst till ett e-boksformat såsom Kindle Fire är.

Microsoft håller på att utveckla en ny version av Windows som är anpassad för surfpattor. Vi får se om det får fart på övriga tillverkare av surfplattor.

Det här inlägget postades i E-böcker, Omvärldsbevakning, Teknik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *