Virtuellt referensarbete – räcker det inte med att googla?

”Hela internet är varje biblioteks samling!”, det fick vi höra på förra veckans föreläsningar om virtuellt referensarbete av Britt Löfdahl, Gun-Mari Isaksson Legrell, Gunilla Fors och Anna Åkerberg – alla från ILS. Det handlade om att söka informationskällor på nätet och varför det fortfarande finns behov av en profession som biblioteksmedarbetare i Googles tidsålder. Anna talade om att bedriva referensarbetet via nätet för att möta våra användare där de befinner sig, mer om hennes föreläsning kommer i ett senare inlägg.

Gunilla tog tag i frågan ”räcker det inte med att googla?” och svarade att nej, det gör det såklart inte alltid. Google räcker många gånger långt, särskilt om man blir medveten om hur man kan göra sin sökning effektivare. Några tips på hur finns i presentationen.

Viktigt att vara medveten om när man söker på nätet är exempelvis den så kallade filterbubblan. Filterbubblan kallas den effekt av att Google och andra sökmotorer strävar efter att individanpassa sina tjänster genom att lagra all information om tidigare sökningar. Är du inloggad på ditt Google-konto blir filterbubblan ännu starkare, då har Google även tillgång till all information i gmail eller om du har ett youtube-konto till exempel. Syftet med detta är att Google ska kunna skapa en träfflista som är så relevant som möjligt för just dig, samt att kunna placera reklam som det är troligt att du är intresserad av. Detta är inte nödvändigtvis något negativt men medför vissa risker och är viktigt att veta om eftersom vi ofta förlitar oss enbart på Google, men inte har en aning om vad vi inte får fram i träfflistan. Ett tips föreläsarna gav är att jämföra resultaten från Google med sökmotorn Duck Duck Go, som trots sitt namn är en seriös tjänst. Duck Duck Go sparar ingen information om användarens tidigare sökningar och kan därmed inte personalisera sökresultatet.

Gun-Mari nämnde några exempel på sökningar som inte lämpar sig i en sökmotor. Släktforskaren som vill ha tag i gamla kartor får inte mycket hjälp hos Google, inte heller eleven som behöver statistik om EU-ländernas bidragssystem. Se presentationen för tips på resurser!

Britt gav oss en inblick i ett par digitaliseringsprojekt av olika storlek. När det gäller e-böcker finns det en mängd äldre litteratur fritt tillgängligt digitalt som kan komplettera både våra fysiska samlingar och utbudet från Elib. Andra digitaliseringsprojekt innehåller inte bara böcker utan även fotografier, avbildningar av föremål och video. Ett stort sådant är Europeana, som innehåller material från europeiska bibliotek, museum och arkiv, och ett mindre mer lättöverskådligt projekt är det svenska Digitalt Museum som innehåller material från 16 museer.

Presentation (ppt)

Länklista

Det här inlägget postades i E-böcker, Föreläsning, Informationssökning på webben, Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Virtuellt referensarbete – räcker det inte med att googla?

1. Hanna skriver:

Här en intressant artikel om varför det är viktigt för Google att ha så mycket information om oss. På sida 4 i tidningen Integritet i fokus. http://www.datainspektionen.se/Documents/integritetifokus/integritet-i-fokus-12-01.pdf

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *