Publik iPad i biblioteket

Vi har nu några publika iPads på biblioteken, och fler är på gång. Innan man kan ställa ut en iPad måste man naturligtvis se till att man har en viss kontroll över den, vilket innebär att man måste låsa tillgången till vissa delar med en kod som låntagarna absolut inte får ha tillgång till. Man måste stoppa möjligheten att göra köp med iTunes och det är minst lika viktigt att välja bort funktionen för att göra köp inuti appar (program). Det sistnämnda är grunden till historien om ”smurfbären” för inte så länge sedan, då barn lekte med en iPad i baksätet och köpte bär (poäng) för tusentals kronor under en bilresa.

Låsa funktioner

För att skaffa sig lite kontroll över sin surfplatta gör man följande:

Öppna ”Inställningar” – välj ”Allmänt” – välj ”Begränsningar” – välj ”Aktivera begränsningar” – välj en 4-siffrig kod (samma regler som för lånekort: undvik ”1234” och ”1111”) – välj sedan vilka begränsningar du vill ha, där alltså ”Köp inuti program” måste vara i avstängt läge (grå).

Låsa plattan

Sedan måste man låsa fast plattan rent fysiskt också. Det finns flera sätt att fästa bibliotekets iPad och göra den stöldsäker. En låsvajer har använts på vissa bibliotek, bland annat Medborgarplatsen. Man måste då givetvis fästa den i något som inte går att knäcka eller skruva av så lätt. Ett alternativ är att fästa en träskiva eller liknande i väggen och skruva fast en arm som håller fast surfplattan, som på Luma.

iPad på Medborgarplatsens barnavdelning

iPad på Luma biblioteks barnavdelning

 

Låset på Stadsbibliotekets barn-avdelning är inköpt här, och Lumas kan köpas här. Till en surfplatta av typen Samsung Galaxy tab passar det här låset.

Tänkbara användningsområden

Det kan vara bra att börja med att fatta ett gemensamt beslut om vad plattan huvudsakligen ska användas till. Barnappar måste kanske köpas in för att göra den lämplig på barnavdelningen. Det kan hända att man vill lägga fokus på antingen lärande eller läsupplevelser, och det finns appar för båda dessa områden. Det finns oändligt många sådana appar och det är svårt att bedöma vilka som kommer att användas. Några bra exempel nämndes under en av våra föreläsningar i höstas, men det kommer ju nytt hela tiden. Bra webbsidor för att få tips på kvalitetsappar är Pappas appar eller Barnens bibliotek.

I vuxensammanhang kan man också fundera på vilka användningsområden som är lämpligast. Som surfplatta är iPad bra, men inte nödvändigtvis bättre lämpad för allmän internetanvändning än vanliga datorer. En möjlighet är att läsa tidningar på iPad. Skärmen kan upplevas som behagligare för ögonen än vanliga dataskärmar. Det går vanligen att få en tilläggsprenumeration på den digitala upplagan av de tidningsprenumerationer som biblioteket redan har utan att det kostar alltför mycket.

När man har stängt av möjligheterna till inköp kan man alltså inte köpa nya appar eller göra köp i till exempel spel. Däremot kan man fundera på om vi själva vill installera några spel i våra surfplattor, och i så fall vilka. En satsning på spel skulle kunna medföra att fler unga vuxna vill använda surfplattor. Med tillgång till alltför många spel blir det dock svårt att begränsa användningstiden, och det kan ju vara klokt att undvika konflikter i samband med plattan. Man skulle kunna tidsbegränsa användningen av en iPad, något som har föreslagits av vissa besökare, men det ställer extra krav på de som har yttre tjänst. Låt oss istället hoppas att våra besökare låter sig vägledas av nyckelordet Hänsyn.

Android

För den som vill använda en Androidbaserad surfplatta, till exempel Samsung Galaxy, i publik miljö gäller lite andra säkerhetsfunktioner. Man måste logga in på Google Play (som gamla Android Market heter nu) och göra inställningarna där. Alltså inte på själva plattan. Knapp för inloggning hittar man i högra hörnet av webbsidan. Sedan väljer man Kontoinställningar (inte sekretess) och sedan Kontoöversikt och Säkerhet. Där kan man ange ett lösenord för sitt konto. De låsanordningar vi använt till iPad passar inte, men det finns alternativ, till exempel här.

 

Stort tack till Patrik Hjorth, som tagit reda på information om detta.

Det här inlägget postades i E-böcker, Pedagogik, Teknik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Publik iPad i biblioteket

 1. Hanna skriver:

  Vad har ni för tankar kring publika surfplattor? Ska vi ha det på barn- eller vuxenavdelning? Ska man kunna surfa på nätet med dem eller inte? Tyck gärna till! :)

 2. Pingback: Publik iPad i biblioteket | | Folkbildning på nätet | Scoop.it

 3. Pingback: Paddorna « BUSAbloggen

 4. Jakob Nylin skriver:

  Hur har ni löst betalningen av apparna?

  • Hanna Westoo skriver:

   Vi köper Itunes-presentkort till Ipad. De flesta av våra Ipads har också samma konto så att en app kan installeras på flera plattor. Till Android-plattorna har vi ännu inte köpt några appar utan använder bara gratisappar.

 5. Henrika skriver:

  Hej, vi har råkat ut för att användare har titta på porr och användaren efter har mötts av råa bilder på plattan. Finns det någon spärr man kan lägga in mot olämligt innehll utan att övercensurera?

  • Mikael Engström skriver:

   Hej,
   Begränsningar kan man göra med PIN-kod. Välj inställningar – Allmänt – Aktivera begränsningar – ange PIN – Tillåtna webbplatser – Begränsa vuxet innehåll. Inte hundraprocentigt skydd, men en hjälp.

 6. remember THEODOR PAUCKSTADT father of divergent-transfer-curriculum [1989,D-KURS,KONSTFACK] (a) AKADEMISK KAPITAL[ HERRLJUNGA GRUNDSKOLAN 1962-2000] (b) VETENSKAPLIGT KAPITAL 1989-2014
  LENGE LEVE DEN SVENSKA GRUNDSKOLAN (!) (!) (!)

 7. Theodor Pauckstadt,GOOGLE father of divergent-transfer-curriculum [1989 Stockholm,D-kurs,Konstfack] (a) akademisk kapital [Herrljunga grundskolan 1962-2000] vetenskapligt kapital [1989-2014] LÄNGE LEVE DEN SVENSKA GRUNDSKOLAN (!)

 8. This article will help the internet people for building
  up new web site or even a weblog from start to end.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>