Karis boktips: Fru Marianne av Victoria Benedictsson

När uppfanns den moderna friluftsmänniskan?

Victoria Benedictssons roman Fru Marianne som utkom 1887, handlar om den 16-åriga flickan Marianne som gifter sig med den rike bonden Börje. Hon är en stadsflicka, en växthusplanta, klädd i dyrbara, opraktiska kreationer. När de precis förlovat sig beskrivs de såhär: “de var riktiga kontraster, de två. Han bar allt igenom prägeln av en friluftsmänniska; hon var på en gång yppig och kraftlös.”

Victoria Benedictsson

I början av äktenskapet håller hon sig inomhus, i sina egna rum inredda efter hennes smak. Hon är en kulturvarelse som fördriver tiden med att läsa romaner. Men efter en del förvecklingar händer det något: hon tar sig ut ur sina rum och börjar arbeta på gården. I bokens sista del beskrivs en aktiv, yrkesarbetande kvinna som lämnat sidendräkterna och ifört sig praktiska arbetskläder. Hon blir säker, stark - och nöjd med sitt liv.

För Victoria Benedictsson (1850 - 1888) och andra kvinnor fanns det inte många möjligheter om man ville bli självförsörjande. Hade man tur kunde man ägna sig åt konstnärlig verksamhet, måla eller skriva. Men i Fru Marianne visar Benedictsson att det fanns ännu en möjlighet för en bildad stadsflicka, som annars bara skulle se till att bli gift med en så rik man som möjligt. Utanför staden, på landet, gick det att skapa sig en karriär och på så vis få en jämställd relation. Mariannes väg mot att bli en kompetent yrkeskvinna går från kultur till natur: hon tar itu med lanthushållningen och trädgården, går ut på fälten, klättrar upp på stengärdsgårdar och fyller lungorna med “stark, sträv vårvind”…..

Etiketter: , ,