Veckans boktips

solgront1Solgrönt av Gunnar Björling
Gunnar Björling räknas till de finlandssvenska modernisterna, och var kanske till och med den mest moderne av dem. “Solgrönt” är en av hans tidiga diktsamlingar men den rymmer redan allt det som är särskiljande för Björling: det fragmentariska användandet av orden, viljan att skriva det som inte ryms i den traditionella poesin, den särskilda tonen av naturkänsla och upprymdhet. Det här är dikter som är små till omfånget men som tycks bågna av innehåll.

varens_cistern

Vårens cistern av Rabbe Enckell
En liten diktsamling som tar sin utgångspunkt i det lilla på jorden - djuren, naturen, ögonblicken. Det handlar om naturlyrik i sin renaste form - beskrivningar av dagg, ved och ängar, men framför allt kanske av skogen och sjön i hemlandet Finland. En stark livsglädje går som ett stråk igenom dikterna, en känsla av att vilja förmedla det man ser och upplever så mycket att man nästan svämmar över.

goggles

Goggles av Nils Ferlin
En av Ferlins mest kända diktsamlingar som utmärks av allt det han blivit välbekant och älskad för: galghumorn, ömsintheten och medlidandet. Samt naturligtvis den osvikliga känslan för den rimmade versen. Ironi och humor, alltid med en samhällskritisk eller filosofisk underton, samsas här på bästa sätt. Läs mer om Ferlins liv på Stadsbibliotekets hemsida.

Etiketter: , , , , ,

Svara på inlägget