VI HÖRS I STHLM – Klaragården bloggar

Vad betyder ett hem för den som inte har något? 

Under perioden 11 april till 10 juni gästbloggar Klaragårdens skrivargrupp här på bibliotekets Hemmetblogg. Följ deras funderingar och drömmar om hemmet.

Att ha någonstans att bo är en rättighet men ingen självklarhet. Under vintern har Paul, Marco, Samuel och Sven – fyra stockholmare som lever i hemlöshet – twittrat om sin vardag i projektet ”Vi hörs i Sthlm”. Nu har twitterprojektet avslutats och stafettpinnen går över till Klaragårdens skrivargrupp.

Klaragården drivs av Stockholms Stadsmission och vänder sig till kvinnor som lever i hemlöshet, med missbruk, är psykiskt sköra eller bara outhärdligt ensamma och hänvisade till ett liv i samhällets periferi. Klaragårdens skrivargrupp har varit igång i flera år under ledning av författaren Jan Henrik Swahn.

Projektet ”Vi hörs i Sthlm” har initierats av Stockholms stadsbibliotek och Stockholmskällan i samarbete med Stockholms Stadsmission, som en del av Stockholms stadsbiblioteks och Stockholmskällans tema Hemmet. Den första delen, twitterprojektet, inleddes i december 2011 och avslutades i mars 2012.

När delprojektet ”Klaragården bloggar” avslutats kommer texterna att publiceras på Stockholmskällan.

Välkomna den 10 maj kl. 18.00 då skrivargruppen från Klaragården läser upp sina texter i Rotundan i Stadsbiblioteket.

 

MIN BOSTAD

För fyrtio år sedan ärvde vi syskon en gammal gård i Hässelby. En bror köptes ut och då var bara min syster och jag kvar att dela på gården. Eftersom min syster hade bott med mamma och pappa i det större moderniserade huset så föll lotten på mig att ta över 1500-talskrogen med den tidens standard. Det var bara att kavla upp ärmarna med all kraft och utan pengar när arvskatten och utbetalningen till brodern betalats. Taket måste bytas, väggarna isoleras, all el förnyas, toalett och badrum installeras. Efterarbeten var ledig stund efter jobbet och på helger. Gissa om det var jobbigt!! Jag målade och tapetserade med de mest ljuvliga tapeter. Jag såg verkligen fram emot att få vila och trivas i mitt nya hem. Det sista jag gjorde var att installera kabel-TV. Två dagar senare satt jag, min dotter och barnbarnen och åt middag. Åskan dundrade till och vi såg blixten studsa mellan köksmaskinerna. Min dotter sa till barnen att det inte var farligt. Strax efteråt kändes röklukt. Övervåningen stod i full brand. Brandbilarna kom snabbt på plats. Den bild jag minns var min svåger stående med en vattenslang som spred vatten högst en meter. Senare sade barnen till min dotter att det där med att det inte var så farligt, vad menade hon med det, huset brann ju för fullt! De undrade hur pålitligt mammas ord var egentligen.

3 kommentarer till “VI HÖRS I STHLM – Klaragården bloggar”

  1. [...] Under perioden 11 april till 10 juni gästbloggar Klaragårdens skrivargrupp här på bibliotekets Hemmetblogg. Följ deras funderingar och drömmar om hemmet. Läs mer [...]

  2. [...] Under perioden 11 april till 10 juni gästbloggar Klaragårdens skrivargrupp här på bibliotekets Hemmetblogg. Följ deras funderingar och drömmar om hemmet. Läs mer [...]

  3. [...] Vi hörs i Sthlm initierades av Stockholms stadsbibliotek och genomfördes i samarbete med Stadsmissionen, Stockholmskällan och twittrarna Sven, Marco, Samuel och Paul. Vill du även höra om hemlöshet ur ett kvinnligt perspektiv. På Klaragården finns en kreativ skrivargrupp vars medlemmar har erfarenhet av hemlöshet, några av deras alster kan du lyssna på här och du kan även läsa deras bloggar här. [...]

Svara på inlägget