Vid köksbordet

 

Vid köksbordet, Bror Hjorth,1923

Konstnären Bror Hjorth har porträtterat sina föräldrar just som de brukade sitta i köket när han kom hem till skogvaktarbostället i Dalboda. Hunden har lagt sin nos i moderns knä, en blomma står mitt på det vaxduksklädda bordet och fotogenlampan lyser hemtrevligt ovanför. Det kan vara en kall vinterdag och kanske hör man knastret från spisen, något som är lätt att föreställa sig även om det inte direkt syns på bilden.

Tavlan av Bror Hjorth är från 1923 och kallas ”Vid köksbordet”.  När Bror under några år bodde i Paris tänkte han på Sverige som ett exotiskt land:

”..den klarblå himlen, de mörka granarna och tallarna, sjöarna och backarna, de ljusa nätterna. Alltsammans slog ut i blom för mitt inre. Det var inte likt det franska med sin rikedom, men just kontrasten var så betagande. De hårda klara färgerna som glödde, visst var det kolorit fast på annat sätt än i det franska landskapet där allt är så mjukt. Det var ett märkligt land i sin fattigdom som jag kände jag rådde om.” (Bror Hjorth, Mitt liv i konsten, 1967).

Ibz Hjorth, Mitt liv i konsten av Bror Hjorth, 1967

 

 

2 kommentarer till “Vid köksbordet”

  1. Julia skriver:

    Fin bild!

  2. [...] finns i bokform och i boken ingick också tavlan av Bror Hjorths föräldrar vid köksbordet som visades tidigare här i [...]

Svara på inlägget