Hemma hos oss – del 1

Skyttar under OS-tävlingarna 1912.

Foto: Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande.

ligger det boktravar lite här och där. Eller om sanningen skall fram – överallt. Varför måste man jämt snava över en bok på väg till toaletten eller när man skall skynda sig till jobbet på morgonen? Och varför finns det alltid några kassar fulla med böcker, som hindrar en att komma in i städskrubben eller som lever farligt invid ytterdörren?

Jo, det är ju för att böcker är livet självt! Här finns beskrivningar av allt det du känner inom dig, det du är nyfiken på, det du aldrig skulle våga göra men gärna vill få insikt i, tankar som du blir ilsken av, idéer som liknar dina bara det att du inte kunnat ( eller tänkt på att ) verbalisera dem  ………

Därför är det ju helt logiskt att böckerna också är en direkt fysisk del av livet. Problemet eller hellre glädjen med att jobba på ett bibliotek är ju att  livet studsar mot en varthelst du går:)

När vi springer varvet runt i magasinet hittar vi: Kriget i Norge 1814 : efter samtidas vittnesbörd framställdt af Gustaf Björlin, Olympiska spelen i Stockholm 1912 : en fullständig beskrifning i ord och bild af femte olympiaden, de antika olympiska spelen och deras efterbildingar af Gustaf G:son Uggla bland en massa andra häftiga böcker.

I runda magasinet strax intill där alla reserverade böcker effektueras på Stadsbiblioteket finns bl.a. de stora stora böckerna som t.ex. Harley-Davidson : the living legend av William Green och Befolkningens fördelning i Sverige [Kartografiskt material] : beskrivning till karta i skalan 1:500.000 av Sten de Geer.

Sen har vi ju alla små härliga magasin där julböcker, noter, nationalekonomi, stadskartor, stockholmiana, bibliografier samsas med allt vad som finnes på ett bibliotek fyllt med skatter av allehanda slag.

Följ med på en vandring i huset vid tillfälle. Håll utkik på hemsidan, kolla programbladet – ta chansen att promenera runt i Asplunds bokpalats vid Odenplan. Och ta med livet, som pågår just när du läser, hem till den egna vrån.

Susi Holmgren hälsar    -    och läser just nu Stockholm 1912 : första moderna olympiska spelen : människorna, idrotten och Sverige av Christer Isaksson.