Möt den skrivande och läsande August Strindberg

På 100-årsdagen av August Strindbergs död, den 14 maj 2012,  publicerade Biblioteket.se en tema-avdelning om författaren. Fokus ligger på August Strindbergs egen produktion, både när det gäller böcker, pjäser och reportageliknande texter. Man kan till exempel ta del av August Strindbergs egna texter om att meta och odla sin trädgård, om sin favoritförfattare H. C. Andersen och om hemstaden Stockholm.

Med hjälp av Litteraturbanken som digitaliserar äldre litteratur kan Biblioteket.se också erbjuda ett urval av August Strindbergs verk som fria e-böcker, dvs e-böcker som varken kostar något för användaren eller för biblioteket att låna ut. De förlagor som digitaliserats är Nationalupplagan vilket betyder att en låntagare som laddar ner en av dessa e-böcker också får en stor mängd extra information i slutet av boken – kommentarer , fotografier och inscannade illustrationer och brev. Bland de fria e-böckerna finns En dåres försvarstal som är årets bok i kampanjen Stockholm läser.

Tema-avdelningen Strindberg 2012 kommer att fyllas på under hela Strindbergsåret och även kompletteras med information om programverksamheten som sker på biblioteken och i bibliotekets regi under året. Exempelvis kommer det som sker på Stockholms stadsbiblioteks scen under Kulturfestivalen med anknytning till Strindberg att lyftas, liksom bokcirklar och samtal i serien Min själsfrände.

Tags: