Ladda ner talböcker direkt hos Stockholms stadsbibliotek

Som en del av Stockholms stadsbiblioteks satsning på det digitala biblioteket och tillgänglighet är det nu möjligt att ladda ner talböcker direkt från webbplatsen http://biblioteket.stockholm.se Genom sin vanliga inloggning hos biblioteket kan låntagare med några få klick ladda ner en talbok utan att behöva byta webbplats och gränssnitt.

Som registrerad talbokslåntagare på Stockholms stadsbibliotek laddar man ner talböcker i DAISY-format (DAISY ljud eller DAISY text och ljud) till den egna datorn i form av mp3-filer.

Alla låntagare kan provlyssna ett stycke ur boken och är du registrerad och inloggad som talbokslåntagare kan du ladda ner den till din dator.

Stockholms stadsbibliotek har integrerat de bibliografiska talboksposterna med övriga poster i bibliotekssystemet. Detta ger ett enhetligt sökindex för alla poster oavsett format.  De nedladdningsbara talböckerna är sökbara precis som övriga medier och det är möjligt att filtrera fram önskad talbok med hjälp av befintligt sökträd.

I ett gemensamt projekt med TPB har Stockholms stadsbibliotek utvecklat ett tekniskt gränssnitt som gör det möjligt att hämta talböckerna direkt från TPB när låntagaren väljer att ladda ner boken.

Detta är ett första steg i utvecklingen av nedladdningsbara talböcker. Utvecklingen fortsätter och varvas med användningstester. Vid användningstesterna träffar vi våra låntagare som då får testa systemet och chans att ge synpunkter inför framtida utvecklingsinsatser.

/Annica Oreland och Elisabet Fornell

Tags: , ,

7 Responses to “Ladda ner talböcker direkt hos Stockholms stadsbibliotek”

1. Emma skriver:

Måste man vara registrerad som talbokslåntagare på Stockholms stadsbibliotek eller räcker det att vara registrerad av något annat bibliotek?

• Elisabet Fornell skriver:

Man måste vara registrerad som talbokslåntagare hos Stockholms stadsbibliotek, det är en tjänst till våra egna låntagare. Talbokslåntagare i övriga landet får ladda ner själva från TPB.

• Golu skriver:

Tack fc3b6r infon. E-bc3b6cker c3a4r precis som vgnliaa bc3b6cker nc3a4r det gc3a4ller hur mc3a5nga utlc3a5ningsex varje bibliotek har? Fc3b6r nc3a4r jag har kollat runt nu idag mc3a5ste man stc3a4lla sig i kc3b6 fc3b6r att lc3a5na den.c2a0

• Pia Hasselrot, TPB skriver:

Låntagare utanför Stockholm lånar talböcker på sitt lokala bibliotek men har också möjlighet att låna genom att ladda ner från TPB-katalogen, TPB:s webbkatalog. Det är det lokala biblioteket som förmedlar nedladdningskonton till låntagaren och som ger stöd och support om det behövs.

2. Elisabet Fornell skriver:

De talböcker som nämns i blogginlägget ovan får bara lånas av berättigade talbokslåntagare enligt paragraf sjutton i upphovsrättslagen. Den är ett undantag från annan upphovsrätt för att göra böcker tillgängliga för alla oavsett om man har ett funktionshinder eller inte. Vi som kan läsa vanliga böcker får klara oss med de tryckta böckerna, e-böcker och de ljudböcker som distribueras på annat sätt än talböckerna. Förutom de ljudböcker man kan låna i fysisk form (vanligen CD) på biblioteken finns också ett mindre utbud av strömmande ljudböcker som man kan lyssna på direkt i datorn (tyvärr ej mobilen, vilket förlagen själva bestämt), man måste vara uppkopplad till internet när man gör det

3. Magnus skriver:

Hej. Kommer även möjligheten att låna “ljudböcker” till oss som inte är registrerade talbokslåntagare?
    /Magnus