Äntligen! En bra nationell överenskommelse om e-böcker

E-bokslasningIdag rapporterade Sveriges Radios Kulturnytt att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och förlaget Natur och Kultur har enats om principer och en modell för utlåning av e-böcker som alla bibliotek i landet kan använda sig av. Det tycker jag är fantastiskt! Vi på Stockholms stadsbibliotek har arbetat i flera år för att få till en överenskommelse av det här slaget, och nu finns den äntligen. Det innebär bland annat att stockholmarna kan låna Lena Anderssons nya roman Utan personligt ansvar eller Klas Östergrens Twist som e-bok samtidigt som den kommer ut i bokhandlarna.

 

SKL beskriver överenskommelsen som unik, och enligt min kännedom är den unik i hela världen, genom kombinationen av hög tillgänglighet för biblioteken även av nya titlar och en prismodell där snittpriset är acceptabelt för bibliotek samtidigt som förlagens försäljning inte hotas. Vi på Stockholms stadsbibliotek har under ett års tid arbetat tillsammans med Natur och Kultur med simuleringar som har lett fram till den här modellen. Slutsatsen är att både e-bokslånen och förlagets försäljning av e-böcker ökar samtidigt, alltså en ökning av läsandet.

Modellen går kortfattat ut på att böcker delas upp i tre grupper, beroende på hur nyutgivna de är. Biblioteket betalar lite mer per lån för de nyare böckerna än för de äldre men genomsnittspriset per lån hamnar kring 20 kronor, ungefär samma som idag. Biblioteket får också tillgång till alla förlagets e-böcker och får låna ut dem hur många gånger som helst till ett styckpris, vilket är en så kallad acess-baserad modell.

Ni som följt den här frågan sedan tidigare vet att vi inledde utformandet av den så kallade Stockholmsmodellen redan under 2013 då vi också skrev en debattartikel i Dagens Nyheter. I artikeln uppmanade vi till en nationell samordning av e-boksavtal mellan bibliotek och förlag, vilket SKL glädjande nog hörsammade.

En annan viktig fråga som vi lyfte i debattartikeln är möjligheten för biblioteken att enkelt kunna administrera hur tillgängliga olika e-bokstitlar ska vara och därmed kunna anpassa utlåningen efter sin budget. Uppdraget att ta fram och hantera en sådan administrativ plattform för landets bibliotek bör ligga hos Kungliga biblioteket och det vore ett lämpligt uppdrag att utföra inom ramen för Bibliotekslyftet – regeringens nyligen presenterade satsning på ökad tillgänglighet till e-böcker. Vi kommer att driva på i den frågan, precis som vi kommer att fortsätta driva på så att både fler förlag och fler bibliotek ansluter sig till den nya, världsunika, modell som nu finns för utlåning av e-böcker. Vi fortsätter att berätta om utvecklingen här i bloggen och vi kommer också att berätta lite mer om den kunskap vi samlat på oss under det senaste årets simuleringar av e-boksutlån där även nyutgivna böcker ingår.

Tills vidare, tips på aktuella böcker, i elektroniskt format eller i pappersformat, hittar du alltid på Biblioteket.se!

8 Responses to “Äntligen! En bra nationell överenskommelse om e-böcker”

 1. […] får hoppas att de istället börjar se biblioteken som en samarbetspartner, och ansluter sig tillden överenskommelse som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) förhandlat fram, och som Natur & Kultur som första stora förlag undertecknat. En trend som håller i sig är […]

 2. […] Stockholm läser | Digitala biblioteket « Äntligen! En bra nationell överenskommelse om e-böcker […]

 3. Susanne skriver:

  Toppen att det händer saker gällandes elekroniska böcker men jag skulle vilja slå ett slag för elektroniska ljud böcker. Utbudet är väldigt dåligt idag!

 4. Ahmet Kurt skriver:

  Jag försökte att hitta vad är så revolutionerade och unikt i detta förslag, men tyvärr lyckades inte. Finns flera punkter i förslaget som håll inte vattnet i praktiken. Här bara en: “Biblioteket betalar lite mer per lån för de nyare böckerna än för de äldre men genomsnittspriset per lån hamnar kring 20 kronor.” – Hur vet man redan det? Vilka verktyg finns att biblioteket har sitt eboks budget under kontroll?
  En bättre modell finns redan på http://ebok.gotabiblioteken.se

  • Mikael Petren skriver:

   Det revolutionerande med SKLs överenskommelse är att biblioteken kan fortsätta att använda en accessbaserad modell (klart bättre än den licensmodell som annars ska användas), att de ekonomiska villkoren är rimliga samt att karenserna försvinner.

   Vi vet att det genomsnittliga priset landar på cirka 20 kr eftersom vi under drygt ett år har arbetat med analyser tillsammans med Natur & Kultur på hur denna nya överenskommelse slår ekonomiskt.

   System för att hantera utlåning/kostnader är något som måste byggas nationellt så att alla kommuner får tillgång till det. Men förväxla inte det poängsystem ni har i Götabiblioteken med den överenskommelse SKL och NoK har enats om!

   Om alla förlag i Sverige hakar på överenskommelsen så får vi bort den orimliga prissättningen som några förlag ägnar sig åt. E-bokslån som kostar 70-80 kr är att betrakta som karens.

 5. […] För mer bakgrund kring modellen läs Digitala bibliotekets blogg […]

 6. “Modellen går kortfattat ut på att böcker delas upp i tre grupper, beroende på hur nyutgivna de är. Biblioteket betalar lite mer per lån för de nyare böckerna än för de äldre men genomsnittspriset per lån hamnar kring 20 kronor, ungefär samma som idag. Biblioteket får också tillgång till alla förlagets e-böcker och får låna ut dem hur många gånger som helst till ett styckpris, vilket är en så kallad acess-baserad modell.”

  Vilka böcker är det som delas upp i tre grupper? Tolkar jag det rätt att det finns en fjärde grupp och att det är den som är “alla förlagets e-böcker” (förmodligen äldre än ett visst datum?) som lånas ut i accessbaserad modell?

  • Mikael Petren skriver:

   Först och främst – förlaget tillgängliggör alla titlar (inga karenser).

   Titlarna prissätts utifrån deras ålder:
   Grupp 1 (0-3 mån): 30 kr
   Grupp 2 (4-24 mån): 20 kr
   Grupp 3 (äldre än 24 mån): 13 kr

   Alla titlar lånas ut med en accessbaserad modell.

Leave a Reply