Archive for februari, 2013

Jag mötte Jenny

fredag, februari 8th, 2013

När jag var liten drömde jag om att bli spion. Vad kunde vara mer spännande än att få sitta i ödsliga kyrkor och muttra fram ”Spring is early in Moscow this year” och få med sig jättesuperhemliga papper därifrån?

Men supermakterna grusade med gemensamma krafter mina karriärplaner, och i ren besvikelse jobbade jag med allt från att blanda drinkar till att skriva manus, tills jag för ett knappt år sen kom till det digitala biblioteket.

Vi bedriver (tyvärr) ingen signalspaning, inget förlagsspionage, inte ens diskret övervakning av våra systerenheter. Men i höstas fick jag till slut veta en stor hemlighet: att ”Var det bra så”? skulle bli årets Stockholm läser-bok. Att jag fick tillträde till de invigdas skara var rent pragmatisk: jag skulle intervjua Lena Andersson, bokens författare, och då var det ju en bra idé att faktiskt ha läst den. Jag läste boken ensam på min kammare och teg som muren. Inte för att någon frågade mig om nåt, men i alla fall.

Intervjutillfället närmade sig, och jag blev mer och mer nervös. Som alla vet botas nervositet enbart av att man försöker förbereda sig ännu bättre. Jag knallade iväg till närmsta bibliotek som råkade ha boken inne, och det var Plattan-biblioteket. Bra, tänkte jag. Bara in snabbt och hugga boken och så hem och läsa, lägga pannan i djupa veck, göra några anteckningar…

Men när jag kommer in på biblioteket står det en varelse i disken jag genast känner igen – superkändisstjärnbibliotekarien Jenny Lindh! Herself! Jag, som i otaliga månader hade försökt närma mig denna ikon men inte kommit närmare än Facebook, inser genast att jag mitt hemliga uppdrag till trots är tvungen att försöka gripa tillfället i flykten (en bra spion jobbar agilt). Så jag presenterar mig, vi pratar lite, jag säger att det är roligt att äntligen få träffa henne, hon säger ingenting om detta (tror jag) och jag, mitt nöt, mumlar att ”jag skulle egentligen bara ha en bok”.

Första missen. Jenny är bibliotekarie. Så fort hon hör ordet ”bok” tänds något i hennes blick. Jag begår misstag nummer två genom att mumla att ”äsch, det är bara till jobbet”… så dumt. Nu är Jennys blick inte bara besjälad, utan också beslutsam. Blicken berättar att just den boken ska hon se till att jag snart har i mina händer, om det så är den sista felutplacerade bok hon ska hitta i detta liv. Jag säger att nej nej, det är lugnt, jag hittar den nog, och flyr in mellan hyllorna.

Andersson. Jag står och kurar borta vid A och försöker se ut som om jag inte tittar efter något särskilt. Många Andersöner ser jag, men ingen Lena. Har någon precis lånat den? Står den på en annan avdelning? Vilken, i så fall? Hur ska jag… Men där är den ju! Så bra!

”Hittar du boken?” Jenny har genom en listig, kringgående manöver materialiserat sig bakom mig. Min hand, som är på väg mot målet, skakar till och jag drar i panik ut en helt annan bok. ”Vilken är det?” Jenny tittar nyfiket och intresserat på alstret, ”Hela vägen hem” av en författare som heter Pelle Andersson. Pelle… Andersson. Kan det vara samma Pelle Andersson som…

Jag vänder på boken, och det är ju han! Pelle! Samma Pelle Andersson som är vd för Ordfront, som Stockholms stadsbibliotek just slutit ett avtal om med e-böcker. Har han skrivit en bok? Det hade jag ingen aning om. Men nu kan jag ju i alla berätta om e-boksavtalet och krysta ur mig något om att man vill ju få lite koll på de man ska samarbeta med. Jag svamlar på, och Jenny ser på mig med (vad jag tolkar som en ytterst) oförstående min. Varför välja just den när Ordfront har så många alldeles utmärkta författare? tycks den säga.

Nu vill jag bara härifrån. Jag lånar boken och flyr över Plattan. I ryggen inbillar jag mig att jag känner Jennys frågande blick.

Förlåt att jag ljög för dig, Jenny. Men är man ute på hemligt uppdrag så är man. Och förlåt Pelle för att jag aldrig läste din bok. Och förlåt Lena för att jag inte var tillräckligt påläst. Det blev en intervju i alla fall, och den finns att läsa här. Mer om allt som händer kring boken kan du läsa om i vår systerblogg Stockholm läser, och alla evenemang finns också listade i kalendern på biblioteket.se.

 

Nyheter på biblioteket.se

torsdag, februari 7th, 2013

Stockholms stadsbiblioteks webbplats biblioteket.se uppdateras och utvecklas ständigt. Vi skiljer på frontendutveckling, det vill säga det som direkt syns för användaren i form av gränssnitt och funktioner och backend, det vill säga det som sker bakom kulisserna för att allt ska fungera (prestanda, teknik etc). Den senaste tiden har fokus legat på backend men vissa frontend funktioner syns också.

Några av de senaste förbättringarna:

  • Kundtjänst har en egen ingång / genväg på startsidan
  • För att ladda ner fria ebokstitlar behöver man inte längre logga in
  • Relevansrankningen är förbättrad
  • I fullposten har delen med andra versionen uppdaterats och stadats upp. Om det finns en eboksversion kommer den högst.
  • Buggfix: automatisk utloggning på strömmande meiedier efter15 minuter är löst
  • Buggfix: vissa nya ebokstitlar syntes inte, är löst
  • Buggfix: i boksnurran visas alla titlar nu, inte bara fem