Archive for maj, 2012

Tack August!

onsdag, maj 16th, 2012

Foto: Kungliga biblioteketVad gör man när alla boklistor till alla Strindbergartiklar försvinner? Sliter sitt hår. Vad gör man då när man efter tio minuter upptäcker att det var alla boklistor på hela biblioteket.se som gått upp i digital rök?
Vi gjorde som Strindberg – jobbade på, tog en absint och tillbad högre makter (i detta fall John en trappa upp och Johan som just vaknat i USA) och beredde oss på att lägga in alla boklistor en gång till.
Riktigt så illa blev det inte. De flesta kom tillbaka, utom just då Strindbergs. Jag gnisslade lite tänder, och börja lägga in dem igen. Det är rätt lätt, och jag tycker till och med att det är lite roligt, detdär att kunna sätta ihop saker som blir rätt eller fel. Man vet aldrig om det blir rätt eller fel när man skriver något. Och det kan helt säkert alltid, alltid, bli bättre. Här är en bra  boklista en boklista som just är en boklista.”På” eller ”av” är ohyggligt charmigt.
Men när jag insåg att jag lagt in hela Dickens boklista under Andersen (det handlar om Strindbergs favoritförfattare) var det ju ”av” med besked. Jag gav upp och cyklade hem, i solregn. Kongenialt väder. Jag var salig över att vara klar, att det funkade, att det till och med vad bra (folk sa det i alla fall)… och bedrövad över att det hackade nu, fem i tolv…

Jaha, varför Strindberg, då?
Jag minns i gymnasiet när vi skulle läsa Strindberg. Eva i min klass frågade med klar stämma, utan den minsta ton av skämmas i sig: ”Varför ska vi läsa Strindberg? Han är ju död?”. Min lärare Kerstin stammade fram något lite floskligt svar. Jag kände något som jag nu i efterhand förstår var en slags inprogrammerad indignation. Jag var (och är) väldigt mycket för att ”tänka fritt”, men när det gällde ”stora” författare hade (har?) jag en god dos ”tänka rätt” i mig.
Men idag skulle jag faktiskt ha kunnat svara Eva. Svaret är enkelt – han förtjänar att läsas. Han skriver fantastiskt bra. Orden hoppar ur honom som ystra små lamm en sommarmorgon om han är glad, och forsar fram som frätande, svavelosande lavaströmmar om han är förbannad. Det gnistrar, det bränns, det bubblar.
Så ge Strindberg en chans till, Eva! Jag vet att du kommer att gilla honom!

Ibland kan man ju grubbla på vad Strindberg skulle tänka om han vaknade upp från de döda och såg att han fortfarande stod högt i kurs. (För min del tror jag han skulle garva läppen av sig åt de smått morbida formuleringar som jag läst några gånger på sistone, som går ut på att Strindberg idag är ”mer levande än någonsin”. Att anses vara mer levande som död – så hädiskt.)
Men att över huvud taget vara läst och diskuterad skulle väl ändå gjort honom både stolt och rörd? Även om han möjligen skulle anse att vi var lite knäppa.
Vad han tyckt egentligen får vi så klart aldrig veta. Men en liten vink kan man kanske få genom att läsa Strindbergs egen åsikt om firandet av det som skulle bli hans sista födelsedag, hans 63-årsdag den 22 januari 1912. Det planerades ett fackeltåg av arbetarkommunen och fest i Berns salonger till hans ära. Någon vecka innan fick August ordet i Aftontidningen, och gav sin syn på saken. Han var inte pigg på ”en mera ceremoniös åtgärd för att fira mig personligen. De som känna mig, veta nogsamt att all pomp är mig emot; att jag själv så ofta beklagat att mänskorna så gärna äro färdiga att apoteosera, men ha så svårt att erkänna och göra en rätt; de som känna mig, veta hur jag fruktar de stora orden och överorden som falla under festtalet, och även de små som falla bredvid munnen.”
Men å andra sidan skriver han: ”att man genom uppförandet av mina dramer vill erinra mig och allmänheten om min dramatiska verksamhet har jag ingenting emot; [detta blir] ett erkännande åt min dramatiska konst, den jag utövat i mer än fyrtio år. Därför är jag tacksam och säger tack!”

Ingen orsak, August. Det är vi som ska tacka!

Möt den skrivande och läsande August Strindberg

onsdag, maj 16th, 2012

På 100-årsdagen av August Strindbergs död, den 14 maj 2012,  publicerade Biblioteket.se en tema-avdelning om författaren. Fokus ligger på August Strindbergs egen produktion, både när det gäller böcker, pjäser och reportageliknande texter. Man kan till exempel ta del av August Strindbergs egna texter om att meta och odla sin trädgård, om sin favoritförfattare H. C. Andersen och om hemstaden Stockholm.

Med hjälp av Litteraturbanken som digitaliserar äldre litteratur kan Biblioteket.se också erbjuda ett urval av August Strindbergs verk som fria e-böcker, dvs e-böcker som varken kostar något för användaren eller för biblioteket att låna ut. De förlagor som digitaliserats är Nationalupplagan vilket betyder att en låntagare som laddar ner en av dessa e-böcker också får en stor mängd extra information i slutet av boken – kommentarer , fotografier och inscannade illustrationer och brev. Bland de fria e-böckerna finns En dåres försvarstal som är årets bok i kampanjen Stockholm läser.

Tema-avdelningen Strindberg 2012 kommer att fyllas på under hela Strindbergsåret och även kompletteras med information om programverksamheten som sker på biblioteken och i bibliotekets regi under året. Exempelvis kommer det som sker på Stockholms stadsbiblioteks scen under Kulturfestivalen med anknytning till Strindberg att lyftas, liksom bokcirklar och samtal i serien Min själsfrände.

Ladda ner talböcker direkt hos Stockholms stadsbibliotek

torsdag, maj 3rd, 2012

Som en del av Stockholms stadsbiblioteks satsning på det digitala biblioteket och tillgänglighet är det nu möjligt att ladda ner talböcker direkt från webbplatsen http://biblioteket.stockholm.se Genom sin vanliga inloggning hos biblioteket kan låntagare med några få klick ladda ner en talbok utan att behöva byta webbplats och gränssnitt.

Som registrerad talbokslåntagare på Stockholms stadsbibliotek laddar man ner talböcker i DAISY-format (DAISY ljud eller DAISY text och ljud) till den egna datorn i form av mp3-filer.

Alla låntagare kan provlyssna ett stycke ur boken och är du registrerad och inloggad som talbokslåntagare kan du ladda ner den till din dator.

Stockholms stadsbibliotek har integrerat de bibliografiska talboksposterna med övriga poster i bibliotekssystemet. Detta ger ett enhetligt sökindex för alla poster oavsett format.  De nedladdningsbara talböckerna är sökbara precis som övriga medier och det är möjligt att filtrera fram önskad talbok med hjälp av befintligt sökträd.

I ett gemensamt projekt med TPB har Stockholms stadsbibliotek utvecklat ett tekniskt gränssnitt som gör det möjligt att hämta talböckerna direkt från TPB när låntagaren väljer att ladda ner boken.

Detta är ett första steg i utvecklingen av nedladdningsbara talböcker. Utvecklingen fortsätter och varvas med användningstester. Vid användningstesterna träffar vi våra låntagare som då får testa systemet och chans att ge synpunkter inför framtida utvecklingsinsatser.

/Annica Oreland och Elisabet Fornell